Nova linija Klimaoprema kuhinjskih nap

2.11.2021

Indukcijske kuhinjske nape

Projektiranje sistema ventilacije komercialnih kuhinj
Načrtovanje prezračevanja komercialnih kuhinj je zelo kompleksen proces, ki za projektanta predstavlja velik izziv. S poznavanjem standardov in smernic projektiranje je treba v razmerah večjega števila izmenjav zraka izjemno dobro uravnotežiti različne spremenljivke, da bi dosegli pravilno razporeditev zraka v prostoru in dosegli udoben delovne pogoje.
Med kuhanjem ali pomivanjem posode v kuhinjskem prostoru nastajajo velike količine toplote, vlage in organskih aerosolov, ki vsebujejo maščobe. To v okolje spodbuja razvoj mikrobov v delih prezračevalnega sistema in same kuhinje. Nastajanje neprijetnih vonjav, prevelik pretok zraka (prepih), odlaganje maščobe in možnost požara so dodatne težave, ki jih je z izbiro pravih elementov odvodnega prezračevalnega sistema mogoče odpraviti ali vsaj nadzorovati.
 

Kuhinjska napa – pomemben del ventilacijskega sistema komercialnih kuhinja 


Ključni del učinkovitega prezračevalnega sistema za komercialne kuhinje so nape, ki med drugimi odvodnimi elementi zagotavljajo čist, varen in udoben delovni prostor. Zelo je pomembno, da dobro kuhinjsko napo izberemo glede na vrsto in namembnost kuhinje, zmogljivost kuhalne opreme, zahtevano količino odvodnega zraka ter velikost in lego blokov kuhinjskih aparatov (termoblokov). Dimenzije kuhinjskih nap, materiali iz katerih so izdelane, minimalna višina vgradnje, prostornina odvodne komore, pretok zraka, vrsta filtrov, osvetlitev ter velikost in položaj priključkov so predpisani v evropskem standardu EN 16282.

KH linija kuhinjskih nap


Klimaoprema je razvila novo linijo kuhinjskih nap v skladu s standardom EN 16282:
 • Tip KHE so običajne kuhinjske nape, ki imajo samo odvodno komoro brez možnosti dovajanja svežega zraka. Glede na vgradni položaj so nape izdelane v stenski in osrednji (stropni) izvedbi, po obliki pa so lahko pravokotne ali za prostore z nižjimi stropi poševne.
 • Tip KHI so indukcijske kuhinjske nape, ki imajo poleg odvodne tudi dovodno komoro za pripravo indukcijskega curka in morebitni dovod svežega zraka. Izdelane so tudi kot stenske in stropne vendar so zaradi dovodne komore lahko le pravokotne oblike.
 • Kondenzacijske kuhinjske nape tipa KHC so zasnovane za sesanje vodne pare nad pomivalnim strojem.

Indukcijska kuhinjska napa 
Indukcijska kuhinjska napa je še posebej zanimiva zaradi uporabe številnih rešitev, ki prispevajo k zelo visoki učinkovitosti delovanja. Najpomembnejše značilnosti tega modela kuhinjskih nap so:
 
 • Dve vrsti patentiranih in edinstvenih indukcijskih šob, ki služijo ustvarjanju indukcijskega horizontalnega curka in navpične zračne zavese.
   


 
 • Vgrajen EC ventilator, ki vzdržuje tlak v dovodni komori preko tlačnega senzorja in tako zagotavlja enakomeren indukcijski curek po obodu nape.
 • Možnost dovoda svežega zraka v prostor preko estetsko perforiranega difuzorja na sprednji plošči, ki je zasnovan tako, da ne spreminja dimenzij kuhinjske nape.
 • Združljivost kuhinjske nape z UV ozonskim sistemom za dezinfekcijo in odstranjevanje neprijetnih vonjav.
 • Visoka učinkovitost indukcijske nape pri ekstrakciji aerosola je dosežena s stalnim vodoravnim indukcijskim curkom, ki ustvarja podtlak v prostoru med napo in termoblokom, zaradi česar se para pri kuhanju dvigne in usmeri na filtre nad štedilnikom. Širjenje dima in pare v prostor preprečuje navpični curek zraka, ki ga ustvarjajo šobe na spodnji strani roba nape.
 • Poleg tega imajo indukcijske nape možnost dela s svežim filtriranim in predgretim zrakom ali recirkulacijskim zrakom iz prostora odvisno od tega, kako je priključen dovodni priključek na napo.
 

Dodatne prednosti v konstrukcije nove linije kuhinjskih nap

Poleg navedenih prednosti pri izdelavi in ​​delovanju indukcijskih nap so na povsem novi liniji kuhinjskih nap dodatne konstrukcijske rešitve, ki povečujejo učinkovitost, zagotavljajo varnost in enostavno uporabo. Gre predvsem za nove modele ciklonskih filtrov, pa tudi integrirane regulacijske lopute, LED osvetlitev, nov sistem vzmetenja in ventile iz nerjavnega jekla za odvajanje kondenzata in maščob.
Delovanje ciklonskih filtrov temelji na principu centrifugalne sile, ki odstrani maščobne delce z izkoristkom do 95%. Ko zrak poln maščob in nečistoč vstopi v ciklonski filter nastane rotacijski tok pri katerem delci maščobe zaradi vztrajnosti udarijo v notranje stene filtrskega kanala, kjer se usedejo, medtem ko se ciklonski tok filtriranega zraka iztisne iz filtra. 


Na vseh odvodnih in dovodnih priključkih so integrirane regulacijske drsne lopute s katerimi je mogoče enostavno uravnotežiti odvod in dovod in zraka. Lopute so nameščene tako, da ne povečajo dimenzij kuhinjske nape.


LED osvetlitev je vgrajena v zgornjo ploščo nape na način, ki omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje. Barva LED osvetlitve je 4000 K je zelo prijetna za oči in zelo dobro osvetli delovni prostor.Napi je priložen komplet za enostavno obešanje in izravnavanje kuhinjske nape brez uporabe orodja, ki je sestavljen iz sponke, jeklene vrvi in ​​mehanizma za nastavitev višine.

Kondenzat na napi se odvaja z odpiranjem čepa na ventilu iz nerjavečega jekla. Ventil je nameščen na najnižjem položaju nape, da se zagotovi pravilno zbiranje in odvajanje vlage in utekočinjene maščobe.