Tovarna za proizvodnjo cepiva kot odgovor na pandemijo COVID-19

2.11.2020

Moderna, ameriško podjetje, ki je z odkritjem in testiranjem cepiva mRNA-1273 šlo najbolj daleč se je v odgovor na COVID-19 odločilo združiti moči s švicarskim podjetjem LONZA za pripravo na proizvodnjo cepiva v velikih količinah. Moderna je uspešno zaključila prvo fazo kliničnih preskušanj in se bliža koncu druge faze, ki jo izvaja 600 bolnikov starejših od osemnajst let. Julija se je začela tretja in zadnja faza testiranja, ki se izvaja na 30.000 bolnikih.
Če se bo ta faza kliničnih preskušanj izkazala za uspešno in na podlagi rezultatov prvih dveh faz pravijo, da je verjetnost uspeha tretje faze zelo velika bo Moderna dobila dovoljenje za komercialno proizvodnjo mRNA-1273.
Cepivo bodo proizvajali na dveh lokacijah LONZA. Ena je v ZDA v mestu Portsmouth, druga pa v Švici v mestu Vispo. Klimaoprema je bila izbrana za glavnega projektanta in izvajalca proizvodnega obrata v Švici. V tem poslu nas kot proizvajalce v oblikovanju spremlja priznano podjetje za razvoj proizvodnega procesa CRB iz ZDA. Klimaoprema bo odgovorna od faze idejne zasnove do zaključka validacije in predaje uporabniku.
Nova proizvodna tovarna v Švici se nahaja v Lonzinem kompleksu Ibex v Vispu. Ibex je sestavljen iz najsodobnejše tovarne in izjemno prilagodljivega poslovnega modela, kar ima za posledico hitro izvedbo projektov in zagon proizvodnje, hkrati pa ohranja visoko prilagodljivost za potrebe strank. Razpoložljivost tehnološkega  jedra z osrednjo infrastrukturo, logistiko in centralno infrastrukturo v povezavi z izkušeno inženirsko in operativno skupino omogoča hitro uporabo zapletenih proizvodnih modulov GMP. Proizvodni prostor, ki obsega približno 2500 m2, razreda CNC do C je treba zasnovati in izvesti v rekordnih 6 mesecih, od ideje do prve proizvodnje.
Ta hitrost bo omogočila, da bodo prva cepiva na trgu na voljo že v začetku leta 2021, kar je ključno v teh trenutkih negotove prihodnosti in težav na svetovni ravni.
Verjamem, da je vsem jasno, kako pomemben je ta projekt za LONZA in ob celotnem vodenju projekta koliko zaupanja ima LONZA v Klimaopremo.
Uspešen zaključek tega projekta, ki bo zahteval ogromno truda, lahko postavi Klimaopremo v sam vrh inženiring podjetji v Evropi in je začetek zelo lepe in dolgoletne zgodbe.

Marin Martinaga
Vodja čistih prostorov