Vpliv in prednosti digitalne transformacije v Klimaopremi

24.2.2022

2D pogled je bil vedno pomanjkljiv glede na 3D, saj lahko 2D poglede enostavno izvlečete iz 3D modela. 3D model ni samo oblika, ki se uporablja za prikaz vašega dela (elementov, izdelkov, prostorov, zgradb, cevovodov itd.), ker lahko v svoje modele dodate tehnične podatke. Podatki, kot so material vključno z maso, barvo, gostoto, mehanskimi lastnostmi naredijo vaš model pameten in zelo učinkovit pri usklajevanju med ekipami za projektiranje, proizvodnjo in gradnjo.
 
Klimaoprema je tako kot mnoga druga podjetja uporabljala in še vedno uporablja AutoCAD za različna opravila. Pri delu na bolj zahtevnih projektih (vključno z idejno zasnovo, podrobno zasnovo, proizvodnjo in montažo, z inštalacijami KGH, CNS, validacijo, laminarnim pretokom zraka in pohištvom za čiste sobe) smo ugotovili, da je delo v AutoCAD-u postalo neugodno glede na zastavljene roke. Logičen korak je bil, da začnemo uporabljati 3D modeliranje in zato je projektantska ekipa začela uporabljati Revit. Sprva so projektantje strojnih inštalacij zaečli uporabljali Revit za svoje izdelke (KGH izdelke, kanali, podporni sistemi, elementi za distribucijo zraka), sledile so rešitve za čiste sobe s panelnimi sistemi, nato pa oddelek za arhitekturo in EI&C. Do danes smo v Revitu projektirali preko 100.000 m2 čistih prostorov, kar je močno pospešilo komunikacijo med oddelki, s tem pa tudi dostavo dokumentacije, predvsem pa zmanjšalo verjetnost napak in dvomov na gradbišču.
 
Uporaba Revita je zelo enostavna. Družine Revit lahko oblikujete po svojih željah in jih uporabite za ustvarjanje kompleksnih 3D modelov. Družina je en izdelek/oblika, 3D ali 2D, ki se uporablja v okolju projekta Revit. Uvozite lahko tudi druge vrste datotek, kot je .nwd za usklajevanje ali datoteke STEP za uporabo v vaših modelih. Microsoft Excel lahko uporabite tudi za uvoz različnih podatkov ali za ustvarjanje tipov parametrov družin izdelkov, ki uporabljajo iste podatke.
 
V  Klimaopremi ga naša projektantska ekipa uporablja za načrtovanje visoko zahtevnih čistih prostorov, ki vključujejo arhitekturo, sisteme panelov čistih prostorov, HVAC in EI&C. Obstaja več družin, ki jih uporabljamo in nekatere od njih so precej zapletene vendar Revit omogoča enostavno uporabo. Lahko so tako preproste kot 2D oblike ali zelo zapleteni 3D modeli. Pomembno je vedeti v katero kategorijo jih umestiti, da lahko uporabite razporede ekstrakcije podatkov, ki jih potrebujete, ker vse kategorije nimajo enakih zmogljivosti ekstrakcije podatkov.
 
Različne discipline (arhitektura, KGH, EI&C, oprema za čiste prostore ...) običajno ne delujejo hkrati  v isti projektni datoteki Revit. Namesto tega ima vsaka svoj projekt, ki je povezan z drugimi. Vsaka ekipa nato sinhronizira svoje spremembe, ki so med sinhronizacijo vidne drugim, ki so povezani. To je super, če upoštevamo, da imajo podjetja, ki se ukvarjajo s projektiranjem, proizvodnjo in gradnjo običajno v svojem obsegu dela več kot eno samo področje. Vse je mogoče enostavno uskladiti.
 
Revit ima več možnosti za izvoz 3D modelov. Datoteke redno izvažamo v vrsto datoteke .nwc, ki se uporablja v okolju Navisworks. Večina podjetij s katerimi je sodelovala Klimaoprema uporablja Navisworks za 3D koordinacijo gradnje, kjer se več disciplin združuje pri kompleksnih projektih. To je orodje s številnimi možnostmi in Clash detektiv je tisto zaradi česar je odlično za uporabo. Clash detektiv je v bistvu ukaz, ki bo skeniral modele Navisworks in zaznal konflikte med vsakim elementom/disciplino. Kasneje si lahko ogledate seznam konfliktov in se odločite ali gre res za konflikt ali ne (na primer cev, ki poteka skozi sistem KGH je konflikt vendar izolacija cevi ni konflikt med izolacijo in cevjo, čeprav se dotikata). Če menite, da je konflikt v resnici problem ga lahko dodelite članu ekipe tako, da ta član ve, da je odgovoren za njegovo rešitev. To naredi reševanje problemov v fazi pred gradnjo veliko bolj učinkovito in jasno je kako jih je potrebno rešiti, da dobimo model/projekt brez konfliktov.
 
Ker uporabljamo Revit je naš tehnični oddelek začel uporabljati Inventor kot orodje za 3D modeliranje in 2D dokumentacijo. Na ta način lahko izkoristimo programske pakete Autodesk. Zdaj lahko izvajamo izjemno zapletene projekte z veliko večjo učinkovitostjo, kot bi bilo mogoče z uporabo samo AutoCAD 2D ali orodij drugih proizvajalcev.
 
Prav tako so v nekaterih posebnih primerih projektantje izvedli tudi simulacije zračnega toka za celotno KGH inštalacijo ter naprave za laminarni tok zraka v programski opremi Autodesk CFD.
 
Autodesk ponuja tudi novo orodje Autodesk Construction Cloud (ACC), ki ponuja še boljše usklajevanje, načrtovanje in upravljanje dokumentov za vaše projekte. Pred kratkim smo ga začeli uporabljati in že smo opazili izboljšave. Sinhronizacija je enostavnejša in preprečuje, da bi šlo kaj narobe. To je bila včasih težava še posebej, ko je več ljudi delalo na/v istem modelu in sinhroniziralo hkrati. Kot za vsako orodje je potreben čas, da ga nastavite na način, ki ustreza vašemu delovanju in potrebam ampak to orodje zagotovo naredi razliko v delovanju.
 
Odkar je Klimaoprema začela uporabljati Revit in Navisworks sta projektiranje in izdelava skrajšala čas za dokončanje projektiranja in izdelave elementov, ki jih uporabljamo na kraju samem. Gradbena skupina na kraju samem se lahko enostavno uskladi s projektantsko ekipo in vidi kaj, kje in kdaj je treba nekaj izgraditi.
 
Po končani fazi načrtovanja je projekt obdelan v programu Autodesk 3Ds Max. To je projektantom omogočilo, da ustvarijo vizualizacijo osredotočeno na stranke in zagotovijo popolno tehnično predstavitev v Autodesk Revit, kar omogoča več skupinam in uporabnikom, da hkrati delajo v enem samem digitalnem modelu.
 
Glede na pandemijo s katero se sooča svet imajo farmacevtska podjetja še več projektov. Zdaj imamo dokument o poteku dela (workflow), ki mu je treba slediti, stalno izobraževanje o orodjih, ki jih uporabljamo, definiranje predlogov in to vse zahvaljujoč Autodesku. V prihodnosti lahko dodatno prilagodimo ACC in izobražujemo našo projektantsko ekipo, da izboljša in kar najbolje izkoristi orodja, ki jih uporabljamo. Samo tako lahko napredujemo s projektiranjem, usklajevanjem in uspešno gradnjo.